Vandrarhem

Årås Kvarn & STF Vandrarhem

 

Årås vandrarhem ägs och drivs av Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn och är anslutet till Svenska Turistföreningen STF.
Huset uppfördes omkring 1930 för att användas som bostad åt kvarnens mjölnare och maskinist.

Vandrarhemmet är pittoreskt inrett med åtta rum, kök för självhushåll samt samlingsrum. Här finns 28 bäddplatser fördelade på sex fyrabäddsrum och två tvåbäddsrum.
I intilliggande ”Drängstugan” finns 2 dubbelrum med egen toalett och dusch, samt 2 dubbelrum som får dela på toalett och dusch. Totalt finns det alltså 12 rum med sammanlagt 36 bäddar.

Det finns en grillkåta till förfogande för våra gäster, vacker belägen vid strandkanten av ån Tidan.

Är du intresserad av att boka eller bara kolla priser kan du läsa mer på Bokning & Priser.

Du kan även, genom att klicka på loggan nedan, komma direkt in på vår bokningssida hos STF.


STF


Interiörer

 

Varje rum är pittoreskt inrett i stil från skilda tidsepoker efter ägare och tjänstefolk på Årås Säteri.

Baron Pfeiffs – 4-bädds

  Friherren Captainen o Landstingsmannen Carl Fr Gustaf Adolf Pfeiff ägde Säteriet mellan åren 1837 och 1879. Ägde då 3000 tunnland. Ca 300 personer bodde då på godsets ägor.

Börrissons predikantkammare

  – Börrissons predikantkammare är inredd för missionär Börrisson, som ägde Årås Säteri under tiden 1915 – 1918. Missionär Börrisson hade planer på att starta en internatskola för barn till andra missionärer.

Rålambs gemak – 4-bädds

  är en romantisk dröm i rosa och gult. Friherre Rålamb var ägare till Årås i mitten av 1700-talet.

Kapten Svedenborgs kabinett – 2-bädds

  Jesper Svedenborg köpte Årås Säteri 1812 för 40 000 riksdaler.

Bergsrådet Westfelts Salong – 4-bädds

  Kaptenen Nils Westfelt (1698-1769) ägde Säteriet från 1757 till 1769 vari då ingick ”25 mantal jord”. Nils Westfelt är begravd i Kölingared.

Maskinist Gustavssons kammare – 4-bädds

  Arbetade på Årås under ett antal år under Grosshandlare Johanssons tid. Man känner här igen 1950-talet med stringhyllan

Grosshandlare Johanssons sal – 4-bädds

  Den gamla radion från radions barndom intar en dominerande plats hör (dock inte ljudmässigt) Johansson köpte Årås 1923, och öppnade en affär i en av de ljusa flyglarna under sin tid som ägare.

Pigkammaren – 2-bädds

  Mejerskan Eva Johansdotter bor här. Hon är bara ute ett ärende ser det ut som. Hon kom hit 1870 och arbetade förmodligen hårt för Baron Pfeiff. Hon gifte sig sedermera med mjölnare Swan.

Kök med 40-talsstil

  – naturligtvis med köksutrustning av modernare slag. Här finns allt som behövs för självhushåll.

Sällskapsrum

  – med öppen spis är en mysig vrå. Här hänger porträtt och alster av skalden Wilhelm von Braun, som föddes just i Kölingared för ca 200 år sedan.

Bröllopssvit

 

Flygeln mittemot vandrarhemmet är från 1700-talet. Här bodde på sin tid drängarna på säteriet och därför kallas den än i dag Drängstugan. Detta hus har nyligen utökats med 2 dubbelrum med gemensam toalett och dusch.

Här kan brudpar eller anhöriga arrangera kompletta bröllopspaket från vigsel till champagnefrukost eller om man så vill lämpliga delar såsom bröllopsfest och/eller övernattning för såväl brudpar (kungligt) som gäster (vandrarhem).

Brudparet får här en mysig tillflyktsort efter bröllopsfesten.

Svärmorsrummet

  Sen kan också svärmor få vara med på ett hörn, för här finns också ett särskilt ”svärmorsrum”, dock på någotsånär behörigt avstånd.

Wilhelm Von Braun rummet – Dubbelsäng

  • (I Drängstugan)

 

  • Känd skald på 1840-talet, född i Brängesås i Kölingareds socken.

 

  Känd för att skrivit förlagan till den kända svenska barnvisan ”Mors lilla olle”.

Den namnlöses kammare – Dubbelsäng

  • (I Drängstugan)

 

  • Wilhelm Von Braun som är född i Kölingareds socken, skrev bland annat tio så kallade poetiska kalendrar. En av dessa kallade han för

”Den namnlöse”

  .

Sällskapsrum

  På nedre botten i drängstugan finns en sal där mindre sällskap kan samlas för att fira eller konferera eller bara ha en mysig träff.


Övrigafaciliteter

 

Frukost

  • – Under STF-säsongen, normalt från mitten av juni till mitten av augusti, serveras frukost i Kvarnen. Vid andra tidpunkter kan avtal göras med värdinnan!

Båt – Det finns båt att hyra för tur på Jogen eller Vållern.
Vandrarhemmet ligger vid den lilla bit av Tidan, som förbinder sjöarna Jogen och Vållern. Båt finns för uthyrning i Jogen för fisketurer eller rekreation. Fiskekort säljs i receptionen. Det finns bl. a. gädda och abborre i sjön

Cyklar – Vandrarhemmet har också cyklar för uthyrning och det finns fina cykelvägar med en rad sevärdheter inom räckhåll.
Änglaleden startar vid Årås och via Liared, Hössna, Knätte och Stensered tillbaka till Årås. Sjuhäradsleden, som omfattar stora delar av Sjuhärad, passerar Årås.

Boule/Petanca – Det finns två boulebanor som håller internationella mått och kvalitet. Det kostar 20 kr per person/dag då ingår hyra av bouleklot om man inte själv har det med sig.


Sevärdheter & Aktiviteter

 

Fornminnen & Kyrkoruiner

  • – Årås ingår i Kulturvägen Ekomuseum Västergötland, som sträcker sig mellan Ulricehamn och Falköping. Här finns en mängd besöksmål och aktiviteter t ex många fornminnen och kyrkoruiner och inte minst Ekehagens fornminnesby.

  För vidare information läs gärna vidare på Kulturvägen.

Cykla eller vandra – Här nedan får du tips på ett par vandringsleder i närheten.

Vildmarksleden – Vandra längs den natursköna ”Vildmarksleden” som startar och slutar vid Årås Kvarn, 8,4 km eller 4 km. Det finns anslagstavlor längs leden som berättar om naturen och omgivningen.

Önskar du en karta på Vildmarksleden? Klicka på bilden nedan för att förstora upp den eller välj länken om du önskar att få den som en pdf.

Vildm_karta

Vildm_karta

Änglaleden – Ge er ut på en längre cykeltur längs ”Änglaleden” som går igenom vacker natur som bl.a. har inspirerat Collin Nutley till ”Änglagårdsfilmerna”. Hela leden är cirka 54 km lång. Det finns 2 rastplatser på leden.

Önskar du en karta på Änglaleden? Klicka på länken nedan för att öppna upp den som en pdf.

Anglaled_karta1

Anglaled_karta

Atradalsleden – 1,5 mil bort går cykelleden Ätradalen på 20 mil med start i Falköping och stopp i Falkenberg eller vise versa! mera information Atradalsleden.

Är du intresserad av att läsa mer om vandringsleder och andra sevärdigheter kika gärna in på Ulricehamns Kommun.

Golf – Det finns ett par golfbanor i trakten, här nedan tipsar vi om två, båda är spännande, utmanande och natursköna 18-hålsbanor.
Ryfors – Sveriges äldsta golfbana ligger i Ryfors, ca 15 km från vandrarhemmet. Är du intresserad att läsa mer om Ryfors; startider, greenfee mm klicka på Ryfors GK.

Ulricehamn – Det är ca 20 km till Ulricehamns Golfbana. Är du intresserad att läsa mer om Ulricehamns golfbana, läsa gärna mer på Ulricehamns GK.

Vintersport – Vintertid finns det ett Alpint Skidcenter i Knaggebo, Mullsjö och ett Ski Center i Ulricehamn 12 alt 18 km.
Mullsjö Alpin – För vidare information läs gärna vidare på Mullsjö Alpin.

Ski Center Ulricehamn – Är en alpinanläggning av hög klass med en ständig anpassning till gästernas krav. Moderna effektiva snösystem. Läs gärna mer på deras egna webbplats för mer information, Ski Center Ulricehamn.


Paketerbjudande

VANDRINGSPAKET VID ÅRÅS NATURRESERVAT

Årås personligt inredda vandrarhem är beläget i historisk och naturskön miljö, i byggnader som tillhör anrika Årås Säteri. Från boendet sträcker sig en vildmarksled från öppet odlings-och kulturlandskap till högmosse och gammelskog av vildmarkskaraktär. Välj mellan två slingor på 4 eller 8,3 km, båda med utgångspunkt och mål vid Årås. Här finns också ”Änglaleden”, en underbar vandrings-och cykelled på nära tre mil. Efter en härlig vandring tillagar du din egen middag i vår mysiga grillkåta intill stranden av ån Tidan.

I paketet ingår:

Boende i en natt med del i dubbelrum
Sänglinne,  Slutstädning
Frukost, Fika,  Lunchpaket
Grillpaket för egen tillagning

För bokning klicka här  STF!

 

Translate »