Kvarn

Den gamla kvarnen byggdes i början av 1930-talet av dåvarande ägare till Årås Säteri, grosshandlare Ernst Wilhelm Johansson och var i drift fram till slutet av 1940-talet. Efter många års förfall köptes byggnaden av den då nybildade bygdegårdsföreningen Årås Kvarn 1983.

Föreningen restaurerade och byggde om kvarnen med ideella krafter på 1980 talet till en förnämlig bygdegård med resurser för uthyrning till över 100 personer. I början av 2000 talet byggdes det till ett torn som utrustades med hiss för att göra kvarnen mera handicapstillpassad. I bottenvåningen finns ett café eller om man så vill en PUB. På andra våningen finns en matsal och på tredje våningen finns en festlokal med många möjligheter.

Kvarnen hyrs ut till sällskap av vitt skilda slag. Det kan bland annat vara:

 • konferenser
 • bröllop
 • friluftsliv
 • kurser
 • m.m

Föreningen arrangerar även en hel del egna aktiviteter i lokalen såsom:

 • sommarcafé
 • PUB-aftnar
 • konstutställningar
 • teaterföreställningar
 • fester
 • kurser
 • m.m

Om du vill veta mer om vad som sker läs gärna mer på Anslagstavlan.

En verklig fördel är att gästerna har möjligheten att övernatta i det intilliggande vandrarhemmet och/eller drängstugan.

Det finns ett flertal catering och andra företag som kan hjälpa er att ordna en lyckad fest hos oss. Finns också kontakt till vigselförrättare både kyrkliga och borgliga. Om du är intresserad och gärna veta mer klicka på
Kontaktlista catering för att hämta och ladda ner ett dokument med kontaktuppgifter till ett flertalet cateringföretag med mera.


Lokaler

Caféet/Puben
– Finns på första våningen är rustikt inrett och här finns god plats för ca 60. Om man tränger ihop sig kan uppemot 80 personer få plats.

Köket
– Finns på första våningen i anslutning till caféet/puben. Det finns full utrustning för matlagning, samt servis och tillbehör för minst 100 personer.

Matsalen
– Finns på andra våningen, med plats för ca 60 personer.

Festlokalen
– Finns på tredje våningen. Här kan man duka för fler än 100 personer (se exempel nedan). Det har förekommit fester med 140 personer. Det blir då en aning trångt, men det går. Efter måltiden kan man ställa till med dans.

En annan möjlighet är att ordna någon form av underhållning, då det finns en scen tillgängligt.

Byggnaden är godkänd för max 150 personer.

Nu finns det också en:

Arena
– med scen att hyra, lämpligt i samband med bröllop, kalas, dans och mycket annan.. Mått 16*16 meter plus scen.


Förslag på dukning

Ett exempel på dukning för 105 personer i festlokalen visas på följande bilder. Honnörsbordet är som synes placerat längs med lokalen och 20 personer har plats vid detta bord. Ytterligare några personer utöver de 105 kan beredas plats med denna uppställning. Andra uppställningar, t. ex. med honnörsbordet utmed kortsidan i lokalen kan ge plats för ännu fler personer.

Förslag 1 – Detta känns nog luftigast. Huvudbordet centrerat – bra kontakt med många gäster.
Huvudbordet vänt mot vänster sida där två fönster finns infällda i fack 5 och 6 (räknat från vänster) , utan sittbräda = mer utrymme.
I detta förslag för man inte så många i ryggen att ta hänsyn till (när man backar sin stol för att komma ut).

Duk_mm_1_webb

Förslag 2 – Huvudbordet mot en inbyggnad – på vänster sida vid ingången – som är ~130 cm hög (måttet 40 X 280) om man vill smycka detta på något vis. (nu stod det t.ex. ett 15 tal värmeljus där)

Duk_mm_2_webb

Förslag 3 – Fler kortare bord, men kan kännas lite trängre vid ingången och reservutgången.

Duk_mm_3_webb

Alla kommentarer är gjorda av den gäst som gjort skisserna.

I bildspelet nedan kan du se förslag på dukningar både i kvarnen och på arenan.

Translate »